» МРТ плечових суглобів

МРТ плечових суглобів

МРТ плечового суглоба - це високоінформативний метод дослідження, що використовують в якості додаткового методу при діагностиці захворювань і травм суглоба.

Магнітно - резонансна томографія дозволяє виявити порушення структури кісток, хрящів, м'язів і сухожиль, що дозволяє достовірно встановити діагноз в сумнівних випадках. За допомогою МРТ обстеження плечового суглоба можна отримати більш повну інформацію, про те, що не було видно на рентгенівському, ультразвуковому дослідженні або комп'ютерної томографії.

У деяких випадках, таких, як крововилив в суглоб або гнійний бурсит, МРТ дозволяє уникнути інвазивних (проводяться з пошкодженням шкіри) досліджень, наприклад, пункції суглоба або артроскопії . 

Показання для проведення МРТ плечового суглоба:

- стійкі болі в плечі невідомої етіології;

- набряк або кровотеча в тканинах суглоба або навколо суглоба;

- зменшення обсягів рухів у плечовому суглобі;

- побутові, спортивні або ж виробничі травми. 

МРТ плечового суглоба дозволяє діагностувати:

- різні захворювання м’язів і зв’язок плеча, наприклад, такі як імпінджмент-синдром, дегенеративні і запальні зміни сухожиль;

- хронічний артрит, деформуючий остеоартроз, ревматоїдний поліартрит, анкілозивний спондилоартрит;

- зміни, які відбуваються в ділянці навколосуглобових сумок;

- обмеження функцій сухожиль і нервів в ділянці плечового суглоба;

- пошкодження задньої і передньої суглобових губ, при яких спостерігається скупчення рідини в порожнинах плечових суглобів;

- пухлини ( первинні і метастази ) кісткові або в м'яких тканинах.

 

Як правило, МРТ плечового суглоба не вимагає застосування контрастного підсилення, однак в деяких випадках застосування цих препаратів допомагає уточнити і деталізувати виявлені патологічні зміни.

Контрастна речовина, яка найчастіше використовується для МРТ досліджень містить металеві елементи (гадоліній) і викликає набагато рідше алергічні реакції, на відміну від йодовмісних контрастів, які використовуються при КТ (МСКТ).

Наявність хронічних захворювань нирок вимагає проведення лабораторних аналізів, для проведення МРТ з контрастом.