» МРТ гіпофіза (турецького сідла)

МРТ гіпофіза (турецького сідла)

Гіпофіз – це частина головного мозку, яка відповідає за вироблення гормонів, що сприяють правильному обміну речовин в організмі, зростанню та підтриманню репродуктивних функцій. Гіпофіз розташований в порожнині турецького сідла і складається з двох частин: передньої (аденогіпофіз) і задньої (нейрогіпофіз).

Найбільш інформативним методом у виявленні уражень гіпофіза і оточуючих його структур ( хіазмально - селлярной області) є МРТ обстеження.

МРТ гіпофіза та турецького сідла дає найбільш точне уявлення про структуру досліджуваної області і дозволяє виявити патології на ранній стадії, що полегшує постановку діагнозу і дозволяє призначити правильне лікування на ранній стадії захворювання.

Як правило, МРТ гіпофіза застососується для діагностування аденоми гіпофіза, на яку припадає 10-15 % відсотків від всіх внутрішньочерепних пухлинних утворень. В залежності від свого розміру аденоми гіпофіза поділяються на мікроаденоми ( < 10 мм ) і макроаденоми ( > 10 мм ). Також у клінічній практиці підтверджена ефективність МРТ турецького сідла при виявлені синдрому пустого турецього сідла.

Показання для проведення МРТ гіпофіза:

• дисгормональні порушення та зміни вироблення гормонів з різними клінічними проявами;

• порушення обміну речовин (зміни ваги);

• порушення менструального циклу у жінок;

• головні болі неясного генезу;

• порушення зору неясного генезу;

• порушення еректильної функції. 

 

Для більш точної діагностики області турецького сідла лікарі призначають проведення МРТ гіпофіза з контрастом. Контрастування дає можливість більш точно визначити структуру та межі паталогій і вже на ранній стадії робити висновки щодо процесу лікування.

Контрастна речовина, яка найчастіше використовується для МРТ досліджень містить металеві елементи ( гадоліній ) і викликає набагато рідше алергічні реакції, на відміну від йодовмісних контрастів, які використовуються при КТ (МСКТ).

Наявність хронічних захворювань нирок вимагає проведення лабораторних аналізів, для проведення МРТ з контрастом.